Ovulatie Inductie (OI)

Als bij de vrouw een hormoonafwijking geconstateerd is, kan zij behandeld worden met hormonen om de cyclus op gang te brengen en een eisprong op te wekken. Deze behandeling wordt ook wel ovulatie-inductie genoemd.

Clomifeentabletten

Afhankelijk van de oorzaak van het uitblijven van de eisprong en het succes van eerdere behandelingen kan de arts kiezen voor een behandeling met clomifeentabletten. Clomifeen fopt als het ware een deel van de hersenen waardoor deze weer het Gonadotrofine Releasing Hormoon (GnRH) aanmaakt.

GnRH

Als de clomifeentabletten niet het gewenste effect hebben, kan het hormoon GnRH (Lutrelef┬«) ook direct via een klein en draagbaar infuuspompje (het LutrePulse┬«– systeem) toegediend worden. Het hormoon GnRH zorgt ervoor dat een ander deel van de hersenen het ÔÇśfollikelstimulerend hormoonÔÇÖ (FSH) en het ÔÇślute├»niserend hormoonÔÇÖ (LH) aanmaakt. FSH en LH stimuleren op hun beurt weer de eierstokken.

Follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH)

Soms is het nodig om de eierstokken direct te stimuleren door het toedienen van injecties die FSH bevatten, de zogenaamde gonadotrofines. Naast preparaten die alleen FSH bevatten (zoals Bravelle®, Elonva®, Fostimon®, Gonal-F® en Puregon®), wordt ook gebruik gemaakt van middelen die naast FSH- ook LH-activiteit hebben (Menopur®). Je arts bepaalt welk middel het best voor je geschikt is. De onderhuidse injecties met gonadotrofines kunnen gewoon zelf thuis worden toegediend. Het nadeel van hormoontherapie met gonadotrofines is een verhoogd risico op het ontstaan van een meerlingzwangerschap. Daarom zal altijd voor de laagst mogelijke dosis worden gekozen.

Prolactineremmers

Tenslotte is er nog de behandelingsmogelijkheid met prolactine-remmende medicatie. Dit kan gebruikt worden bij een specifieke vorm van onvruchtbaarheid waarbij de hersenen te veel van het hormoon prolactine maken. Prolactine remt namelijk LH en FSH waardoor onvruchtbaarheid optreedt. Te gebruiken prolactine-remmers zijn, Dostinex®,  Norprolac® en Parlodel®. Er is bij deze vorm van therapie geen verhoogde kans op een meerlingzwangerschap.