Bezoek aan een fertiliteitsarts

Als een huisarts je doorverwijst naar een fertiliteitsarts, kan dit het begin zijn van een medisch traject. Maar dit hoeft niet. Een fertiliteitsarts kan ook weer andere tips geven waardoor je wellicht toch binnen een paar maanden zwanger bent. Maar mocht dit niet het geval zijn, bereid je dan voor op een vaak langdurig traject. Aan de ene kant geeft dit nieuwe proces hoop maar houd ook zeker rekening met teleurstelling.

Samen naar het eerste gesprek

Als de afspraak is gemaakt, gaan jullie samen naar het ziekenhuis of de kliniek waar het intakegesprek plaatsvindt. De arts of verpleegkundige maakt kennis met jullie en vertelt over de te volgen procedure. Het onderzoek kan echter van kliniek tot kliniek en van specialist tot specialist verschillen. Tijdens het eerste gesprek wordt er een uitgebreide vragenlijst ingevuld en lichamelijk onderzoek verricht.

Marian (34): ‘Het eerste gesprek met de gynaecoloog vond ik heel eng. Ik was eigenlijk niet voorbereid op zoveel vragen. Het enig wat je wilt weten is hoe het verder gaat en je denkt gewoon niet na dat jijzelf ook nog de nodige informatie moet geven om de arts weer verder te helpen.’

Vragen die jullie zouden kunnen krijgen

De vragenlijst bevat veel vragen die kunnen bijdragen aan het opsporen van de oorzaak van waarom je nog niet zwanger bent. Zowel voor man als vrouw is er een uitgebreide vragenlijst om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. De vragen vereisen de nodige kennis van het heden en het verleden van jullie.
De vragen verschillen van aard en per ziekenhuis. Hierbij een greep uit de mogelijke vragen:

Geschiedenis & achtergrond

Ontwikkeling & menstruatie

Seksualiteit

Maar waarschijnlijk hebben jullie zelf ook een aantal vragen over de behandeling.