Vragen aan een arts of verpleegkundige

Als je een eerste afspraak hebt met gynaecoloog of fertiliteitsarts krijg je vaak een vragenlijst. Maar waarschijnlijk heb je zelf ook een aantal vragen:

Slagingskans?

De eerste vraag is natuurlijk hoe groot de kans is dat je zwanger raakt. Je zult merken dat artsen het lastig vinden hierop antwoord te geven. Na het analyseren van de antwoorden van de vragenlijst en het lichamelijk onderzoek, kan de arts een voorzichtige inschatting maken, maar garantie geeft de arts nooit. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek, zal de arts een behandelplan met jullie bespreken.

Psychosociale vragen

Niet alleen je slagingskans en medische vragen bespreek je met de arts. Ook vragen van psychosociale aard kun je stellen. Ieder paar heeft zijn eigen vragen. Veel stellen willen weten hoe ze hun probleem met anderen moeten delen. Moet ik het op mijn werk vertellen? Hoe reageert mijn omgeving? De meeste ziekenhuizen bieden extra psychosociale hulp zodat je kunt praten over de emotionele belasting van de behandelingen, de omgeving of de angst voor pijn. Je kunt bij je eigen ziekenhuis vragen welke hulp er in het ziekenhuis geboden wordt. Dit verschilt per ziekenhuis.