Jullie omgeving

Hoe vertel ik het mijn omgeving?

Vruchtbaarheidsproblemen zijn natuurlijk privé. Of je dit wilt bespreken met je omgeving, ligt heel erg aan jezelf. Het advies is om een aantal mensen in je omgeving erover te vertellen. Maar forceer jezelf niet. Als je het echt niet wilt vertellen, dan doe je dat ook niet. Realiseer je wel dat het een extra belasting is wanneer je telkens ‘smoesjes’ moet verzinnen om naar je afspraken in het ziekenhuis te kunnen gaan. Het is niet gemakkelijk om je behandeling verborgen te houden. Het is fijner wanneer je daar open over kan zijn. Geheimhouden kan leiden tot extra stress, terwijl een ontspannen houding de behandeling ten goede komt.

Zoek steun

Familie en vrienden kunnen je ook steun geven wanneer ze op de hoogte zijn. Ook kan het goed zijn je leidinggevende te informeren zodat je afspraken kunt maken over eventueel werkverzuim. Vind je het moeilijk om erover te praten, bespreek dit dan met je behandelend arts. Deze zal je zelf advies geven of je doorverwijzen naar een speciaal spreekuur dat sommige ziekenhuizen of klinieken hebben. In een dergelijk spreekuur krijg je advies en steun bij het benaderen van je omgeving en worden situaties besproken.

Janneke (29): ‘Eigenlijk was ik altijd heel open vond ik. Maar toen bleek dat we niet vanzelf kinderen konden krijgen en dat we in het ziekenhuis vruchtbaarheidsbehandelingen moesten ondergaan, bleek toch dat ik er moeite mee had om er over te praten. Met mijn man en ook met mijn vriendinnen. Of juist met hen: ze hadden alle drie al kinderen en opeens was daar een soort drempel. Door op het internet te kijken, heb ik gelezen hoe anderen hiermee omgingen. Uiteindelijk heb ik tegen mezelf gezegd: je moet het vertellen! Gelukkig maar: niet alleen m’n man, maar juist ook mijn vriendinnen zijn een ontzettende steun in de rug geweest tijdens deze moeilijke periode.’