Hoe zien de onderzoeken eruit?

De arts zal jullie medische voorgeschiedenis met jullie doornemen. Bij de vrouw kan een aantal onderzoeken gedaan worden.

In eerste instantie zal je cyclus worden gevolgd door de ochtendtemperatuur bij te laten houden. Op die manier kan bekeken worden of een eisprong optreedt, want na de eisprong stijgt je temperatuur ongeveer 0,5┬░C. Ook kan laboratoriumonderzoek van urine, bloed, baarmoederslijm en baarmoederhalsslijmvlies worden uitgevoerd. Door een aantal uren nadat jullie gemeenschap hebben gehad baarmoederslijm te onderzoeken, kan bepaald worden of spermacellen in dit slijm in leven blijven.

In tweede instantie zijn onderzoeken mogelijk die wat belastender zijn. Hierbij valt te denken aan het maken van een baarmoederr├Ântgenfoto of een kijkoperatie.

Tegelijkertijd wordt bij de man ook onderzoek uitgevoerd. Naast lichamelijk onderzoek van de uitwendige geslachtsorganen kan laboratoriumonderzoek van urine en bloed gedaan worden. Er wordt bij de man echter vooral gekeken naar de kwaliteit van het zaad. Hierbij zijn het aantal zaadcellen, de vorm van deze cellen en de beweeglijkheid erg belangrijk.

Laatst aangepast: 11 december, 2013.