Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek in de eerdere fase, adviseert de arts jullie een behandelroute. Als het mogelijk is, wordt meestal gestart met een behandeling waarbij de bevruchting in je eigen lichaam plaatsvindt. De minst ingrijpende methode is in dit geval ovulatie-inductie (OI), bedoeld voor vrouwen waarbij de eisprong uitblijft of onregelmatig is.

Wanneer de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid bij de man ligt, dan komen jullie mogelijk in aanmerking voor IUI.

Wat is OI?

Een OI (ovulatie-inductie) is een behandeling met medicijnen (clomifeen, letrozol of gonadotrofines) waarmee je eisprong (ovulatie) wordt opgewekt. Deze behandeling wordt overwogen op het moment dat er bij jou sprake is van een onregelmatig optredende of uitblijvende eisprong. Een vrouw met een menstruele cyclus tussen de drie en vijf weken heeft per jaar ongeveer dertien keer een eisprong en dus dertien keer per jaar kans op een zwangerschap. Als je eisprong minder vaak optreedt, is er vanzelfsprekend ook een verlaagde kans op zwangerschap en kan het zinvol zijn om dit met behulp van ovulatie-inductie te corrigeren. 

Bekijk de animatie over ovulatie-inductie en IUI

Wat is IUI?

Bekijk de animatie over de bewerking en onderzoek van het zaad

IUI staat voor Intra Uterine Inseminatie. Inseminatie betekent het inbrengen van sperma. Bij IUI brengt de arts het gewassen sperma van je partner met een kleine katheter door de baarmoederhals in de baarmoeder. Als het in dit geval donorzaad betreft dan is het geen IUI maar kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID).

Mocht het baarmoederhalsslijm slecht doorgankelijk of ‘vijandig’ zijn, brengt de arts de zaadcellen zo hoog mogelijk in de baarmoeder. Dan is de kans het grootst dat ze overleven en door de eileider de eicel kunnen bereiken. Soms krijg je, voorafgaand aan de IUI, injecties met gonadotrofines om de eicelgroei te bevorderen.

Malou ondergaat eerste IUI-pogingen

Wat doe je als single dertiger met een kinderwens? Hoe weet je of je écht een kind wil, of dat je gewoon aan een plaatje probeert te voldoen? Malou praat in deze podcast met Sarah en Christiaan, die bewust geen kinderen hebben. Volgens schrijver Liesbeth Smit is de maatschappij nog enorm gericht op de vrouw als moeder, terwijl 1 op de 5 vrouwen geen kinderen krijgt. Malou ondergaat de eerste pogingen om zwanger te worden van een donor. 

Wanneer adviseert een arts IUI?  

De arts kan om de volgende redenen een IUI-behandeling adviseren:

  1. Als er te weinig zaadcellen zijn of wanneer de zaadcellen te weinig bewegen.
  2. Na het uitblijven van een zwangerschap zonder duidelijke oorzaak.
  3. Bij het uitblijven van een zwangerschap na een ovulatie-inductie.

Wat zijn de kenmerken van IUI?

  1. fysiek minder belastend dan IVF/ICSI;
  2. kan vaker en sneller herhaald worden dan IVF/ICSI;
  3. goedkoper dan IVF/ICSI;
  4. het risico op meerlingenzwangerschap bij gebruik van gonadotrofines (als er teveel eicellen zijn gerijpt dan krijg je het advies om alleen met voorbehoedsmiddelen te vrijen in die maand, zodat er geen meerlingzwangerschap ontstaat);
  5. tenminste één eileider moeten open zijn.