Over zwanger worden, vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid gaan heel wat fabels rond. Herken jij alle feiten en fabels?

  • Als man mag je niet in de sauna of een heet bad als je partner zwanger wilt worden

Feit

Door een te hoge temperatuur in de zaadballen kan de zaadkwaliteit verslechteren. De temperatuur in de zaadballen hoort normaliter 35 graden te zijn. Dit is lager dan de lichaamstemperatuur van 37 graden. Het wordt daarom afgeraden om veelvuldig gebruik te maken van sauna’s en hete baden.

  • Koorts heeft invloed op de zaadproductie

Feit

Ook koorts heeft invloed op de zaadproductie. Het advies bij koorts is dan ook om een paracetamol te nemen.

  • Meeroken is slecht als je zwanger wilt worden

Feit

Ja, want zo krijg je toch tabaksrook binnen. Daar kun je minder vruchtbaar van worden en het is ook ongezond voor je baby als je al zwanger bent. Ook voor mannen is het binnenkrijgen van rook van anderen niet goed: zij kunnen er ook minder vruchtbaar van worden.

  • Seks als je zwanger bent, is geen goed idee

Fabel

Nee hoor, dat kan meestal prima en is niet gevaarlijk voor de baby. De enige reden om het niet te doen is als de vliezen gebroken zijn; dan loopt de baby (sowieso) meer kans op infecties. Maar dit is pas aan het einde van de zwangerschap.

  • Je kunt zonder problemen alcoholvrij bier drinken als je zwanger wilt worden of al zwanger bent

Feit

Ja, als er écht 0% alcohol in zit. Soms zit er 0,5% in; dan kun je het toch beter laten staan.

  • Voor je vruchtbaarheid kun je beter te zwaar zijn dan te licht

Fabel

Zowel te zwaar als te licht zijn is niet goed voor je vruchtbaarheid. Als je te zwaar bent, kan het veel lastiger zijn om zwanger te worden omdat je menstruatie bijvoorbeeld wegblijft. Dat betekent dat er ook geen eicel is gerijpt die bevrucht kan worden. Ook kan de zwangerschap gecompliceerder verlopen en kunnen jij en je kindje meer last hebben van complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.

  • Zwangere vrouwen die te zwaar zijn, hebben meer kans op een kind met overgewicht

Feit

Zeker; die kans is zelfs 48% hoger dan normaal. Dat komt doordat tijdens de zwangerschap de vetcellen en belangrijke organen worden gevormd die belangrijk zijn voor de stofwisseling en de eetlust. Door het eetgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap kan die ontwikkeling niet goed verlopen.