MijnFertiCoach is een leefstijl coachingsprogramma voor mensen in een medisch fertiliteitstraject. Dit programma, in de vorm van een app, begeleidt deze stellen bij het verbeteren van hun leefstijl om zo de kans op een succesvol traject te vergroten.

Een BMI hoger dan 30 (obesitas) vermindert je kans op een spontane zwangerschap en verhoogt ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap voor jou en je kindje. Bij een BMI lager dan 18,5 (ondergewicht), kan je menstruatiecyclus ontregeld raken wat weer van invloed is op je vruchtbaarheid.

Gezonde voeding, weinig stress, niet roken en een gezond gewicht vergroten je kans op een spontane en gezonde zwangerschap.

Reden genoeg dus om gezond(er) te gaan leven als je graag een kindje wilt.

Om je daarbij te helpen, ontwikkelde Ferring MijnFertiCoach: een leefstijl coachingsprogramma dat mensen in een medisch fertiliteitstraject begeleidt bij het verbeteren van hun leefstijl  met als uiteindelijk doel, een kindje.

De app MijnFertiCoach is een online leefstijl coach voor iedereen die start met een vruchtbaarheidsbehandeltraject in het ziekenhuis. Het programma richt zich specifiek op het veranderen van jouw leefstijl (en die van je partner) om zo de kans op een succesvolle behandeling en zwangerschap te verhogen.

Romme (35) gebruikt de app in haar fertiliteitstraject: “Het gebruik van de app helpt mij echt om gezonder te leven. Zo let ik beter op wat ik eet, drink ik minder koffie, en zorg ik ervoor dat ik voldoende beweeg. Voorheen wist ik ook wel dat dat belangrijk is, al helemaal als fertiliteitspatiënt, maar dankzij het dagelijkse advies ben ik er veel actiever mee bezig.”

Werkt jouw centrum samen met MijnFertiCoach?

Niet iedereen die zwanger wil worden kan zich registreren voor dit leefstijlprogramma. Hiervoor is het noodzakelijk dat jouw behandelcentrum deze app aanbiedt als onderdeel van jouw fertiliteitstraject.

Kijk op de website van MijnFertiCoach welke behandelcentra inmiddels zijn aangesloten. Staat je centrum er nog niet bij? Misschien binnenkort (regelmatig komen er nieuwe centra bij) of anders even navragen binnen het centrum.

Ik zie bij sommige patiënten al verbetering in een gezonder voedingspatroon

Inmiddels werken ongeveer tien behandelcentra in Nederland met deze app. Verpleegkundige Ellen van den Oord van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis over het gebruik van MijnFertiCoach in samenwerking met haar patiënten. “De reacties van de patiënten zijn over het algemeen positief. Ze vinden de app makkelijk in gebruik en zijn erg blij met de vragenlijsten en nuttige adviezen. Ik zie bij een aantal van mijn patiënten, sinds het gebruik van de app, zelfs al verbeteringen optreden vooral wat gezonde eetpatronen betreft. “

Ellen kan als verpleegkundige op haar computer van elke gebruiker van de  MijnFertiCoach-app  de voortgang op het gebied van leefstijl volgen en indien nodig gericht ondersteuning bieden. “Als ik zie dat het minder goed met ze gaat, nodig ik ze uit voor een gesprek. Ik merk dat de patiënten dat prettig vinden.

Eén van mijn patiënten vindt de manier waarop de app haar ondersteunt om gezonder te leven zo fijn, dat ze de app ook ná haar fertiliteitstraject nog wil gebruiken!

Op basis van jouw biologische, medische en leefstijlkenmerken (beweging, voeding, gewicht, roken, alcohol, drugs en stress) en eventueel die van je partner, geeft deze leefstijl-app een gericht advies en motiveert jou dit advies te volgen en je persoonlijke doelen te behalen.

Bekijk de animatie over de MijnFertiCoach-app