Wist je dat regelmatig bewegen niet alleen goed is voor je conditie; het zorgt er ook voor dat je hormonen in evenwicht zijn. En dat is weer belangrijk als je zwanger wilt worden… wat niet wil zeggen dat je jezelf moet afbeulen en elke dag heel fanatiek moet sporten. Want dat is ook weer niet goed.

Te veel sporten (zeker als je daarbij ook te weinig eet) is slecht voor je vruchtbaarheid omdat het je hormoonbalans kan verstoren. In het ergste geval word je niet meer ongesteld en kun je dus niet zwanger worden.

De beweegrichtlijnen voor volwassenen – Bron allesoversport.nl

Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven?

Volgens de Gezondheidsraad moet elke volwassene tenminste 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning doen zoals fietsen of wandelen. Je hoeft dat niet in één keer te doen, maar verdeel het over de dagen van de week. Doe twee keer in de week spier- en botversterkende activiteiten. Veel stilzitten moet je zoveel mogelijk vermijden. Gebruik een stappenteller en streef naar minstens 10.000 stappen per dag, dan ben je goed bezig. Meer mag altijd! Vind je dat (nog) moeilijk? Bouw het dan geleidelijk op; dat kun je doen door je eigen doelen in de app te zetten.

Bekijk de animatie over leefstijl en zwanger worden

MijnFertiCoach als online leefstijl coach

Wil je zwanger worden maar lukt het niet? Is je BMI te hoog of vind je het lastig om gezond te leven of voldoende te bewegen? De MijnFertiCoach-app biedt ondersteuning bij het gezond zwanger worden.

Bij een BMI hoger dan 29 (overgewicht) of lager dan 21 (ondergewicht) heb je een verlaagde zwangerschapskans ten opzichte van een een BMI tussen de 21 kg/m2 en de 29 kg/m2.

De app MijnFertiCoach is een online leefstijl coach voor iedereen die zich in een vruchtbaarheidsbehandeltraject bevindt. Het programma richt zich specifiek op het veranderen van leefstijl om zo de kans op een succesvolle behandeling en zwangerschap te verhogen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aanpassen van je leefstijl een positieve invloed heeft op  zowel de succeskans op een spontane zwangerschap als op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling. Daarnaast zouden de risico’s op complicaties en afwijkingen bij de aanstaande moeder en de ongeborene tijdens zwangerschap en geboorte kleiner worden.

Op basis van jouw biologische, medische en leefstijlkenmerken (beweging, voeding, gewicht, roken, alcohol, drugs en stress) en eventueel die van je partner, geeft deze Leefstijl-app een gericht advies en motiveert jou dit advies ook te volgen en je persoonlijke doelen te behalen.

Bekijk hier welke behandelcentra werken met de MijnFertiCoach-app of vraag naar de mogelijkheden bij je behandelend arts.

Bekijk de animatie over de MijnFertiCoach-app