Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk dat je weet wat je vruchtbare dagen zijn. Maar hoe weet je dat? We leggen het uit.

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Halverwege deze periode vindt de eisprong of ovulatie plaats. Dat zijn je vruchtbare dagen en hét moment waarop de bevruchting kan plaatsvinden. Wil je zwanger raken dan kun je het beste rond deze vruchtbare dagen vrijen. Je menstruatiecyclus en het moment van je eisprong kan afwijken van het gemiddelde. Daarnaast kan je cyclus ook onregelmatig zijn. Wil je met meer zekerheid weten of je vruchtbaar bent, dan kun je ook nog een ovulatietest doen. Deze koop je online of bij de drogist.

Bekijk de animatie over de werking van de natuurlijke menstruatiecyclus

Gebruik een kalender-app

Een kalender-app helpt bij het bepalen van je vruchtbare dagen. In de app houd je je menstruatiecyclus bij en weet je tijdig wat jouw vruchtbare dagen zijn. De Mijn Kalender– app is een app voor het bijhouden van je cyclus. De app stuurt je meldingen zodat je weet dat je menstruatie en/of vruchtbare dagen eraan komen. Neem het aantal aangegeven vruchtbare dagen wel altijd iets ruimer. De eisprong precies voorspellen is namelijk lastig. Benieuwd naar andere apps? Kijk dan eens op deze site voor vijf vergelijkbare apps. Bedenk dat niet elke app voor jouw situatie een geschikt hulpmiddel is. Bespreek daarom eerst met je (huis)arts of een specifieke app zinvol kan zijn of juist niet.

Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent? Doe dan een ovulatietest. Dit is ook zeker aan te raden als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.

Luister naar je lichaam

Wanneer je de ene maand op de 14e dag je eisprong hebt, is dat niet altijd de volgende maand ook zo. Er zijn apps die claimen meer inzicht te geven over wanneer je het meest vruchtbaar bent. Maar luister ook goed naar je lichaam. Steken in je buik en een heldere, vaginale afscheiding zijn meestal voorbodes. Op deze manier vertelt je lichaam je dat je vruchtbare dagen eraan komen.

Wil je nu weten wat je vruchtbare dagen zijn, gebruik dan deze calculator.

Bereken je vruchtbare dagen zelf

Je kan ook zelf je eisprong en vruchtbare dagen inschatten. Dat doe je zo:

 1. Neem de eerste dag van je menstruatie
 2. Tel hier het aantal dagen van je cyclus bij op
 3. Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je eisprong plaats
 4. Je meest vruchtbare periode is deze dag en de 4 – 5 dagen ervoor
 5. Je eisprong kan variëren en afwijken van het gemiddelde   

Rekenvoorbeeld* voor een cyclus van 28 dagen.

 1. Stel dat 3 juli de eerste dag van je menstruatiecyclus is
 2. Dan is 17 juli de geschatte datum van je eisprong (3 juli + 28 dagen – 14 dagen = 17 juli)
 3. Je meest vruchtbare periode wordt dan verwacht op 17 juli en de 4-5 dagen ervoor

Rekenvoorbeeld* voor een cyclus van 32 dagen.

 1. Stel dat 3 juli de eerste dag van je menstruatiecyclus is
 2. Dan is 21 juli de geschatte datum van je eisprong (3 juli + 32 dagen – 14 dagen = 21 juli)
 3. Je meest vruchtbare periode wordt dan verwacht op 21 juli en de 4-5 dagen ervoor

* Let op: dit zijn gemiddelden, als de tijd tussen jouw menstruatie sterk varieert is deze methode niet geschikt om jouw vruchtbare periode te schatten

Hoe vaak seks rondom de eisprong?

Geeft de app aan dat je vruchtbare dagen zijn aangebroken, vrij dan niet direct elke dag. Om de dag of om de twee dagen seks hebben is voldoende. Zo zorg je namelijk dat er genoeg sperma is. Houd hier vooral rekening mee  wanneer je partner al een verminderde spermaconcentratie heeft.

Ben je toch niet zwanger?

Heb je gevreeën rond je eisprong maar ben je niet zwanger, dan moet je wachten tot de volgende eisprong. Vrij je al een jaar op het juiste moment en ben je nog steeds niet zwanger, dan is het aan te raden een afspraak te maken met de huisarts om eens te kijken of andere factoren een rol spelen. Bereid je goed voor op het gesprek met de huisarts.