In deze podcastserie van FertiForum delen verschillende vrouwen hun ervaringen met het emotionele en soms ook zware fertiliteitstraject. Wat is de impact van een fertiliteitstraject op je relatie? Hoe ga je om met teleurstellingen zoals een miskraam of wéér een negatieve test? Hoe blijf je mentaal op de been?

Presentatrice Selma van Dijk bespreekt deze en andere vragen met Mette, Ilona, Fleur, Joëlle. Else en Sem. Deze podcastserie is ontwikkeld door Ferring Nederland in samenwerking met patiëntenorganisatie Freya. Presentatie door Selma van Dijk. 

Ben je benieuwd welke informatie en adviezen Nederlandse fertiliteitsartsen en gynaecologen met jou willen delen? Luister dan naar onze medische podcastserie.

Aflevering 11: 3 vrouwen die zich met hoop op de been houden.

Daphne en Natasja zijn dolgelukkig met hun eerste kindje en zetten opnieuw alle zeilen bij voor hun tweede. Wat betekent het voor de relatie met haar zus wanneer deze tot twee keer toe bereid is om met Daphne haar eicellen te delen? En hoe belangrijk is voor Deborah de psychologische hulp nu ze al 4 jaar lang tevergeefs probeert om zwanger te worden.

Aflevering 10.2-Fertiliteitsbehandeling door de bril van de man (#2)

Welke gevolgen heeft een behandeling voor je leefstijl en seksleven? Wat te doen met al die  goedbedoelde adviezen van anderen? Een bijzondere tatoeage heeft Maarten geholpen om alles een plek te geven. Stefan kijkt hoopvol uit naar een volgende behandeling. Beide mannen laten zien dat iedereen het traject op zijn eigen manier beleefd en bewandeld.

Aflevering 10.1-Fertiliteitsbehandeling door de bril van de man (#1)

Een fertiliteitsbehandeling kan spanning en wrijving geven in vriendschappen en familiebanden en deze zelfs voorgoed beëindigen. Stefan en Maarten vertellen hier openhartig over en geven beide aan dat de relatie met hun partner door alle gebeurtenissen gelukkig juist sterker is geworden.

Aflevering 9. Fertiliteitsbehandeling en leefstijl

Pas op met ‘over-focus’ op supplementen, voeding en beweging. ‘Overdrijf het niet, want dit levert ook weer stress op voor je lijf. Zorg voor een goede balans. Accepteer dat je niet overal invloed op hebt.’

Aflevering 8. Miskraam

De impact van een miskraam tijdens een fertiliteitstraject is groot. De laatste miskraam voor Mette is nu bijna drie maanden geleden. Buiten dat het verdrietig is, beseft Mette zich vooral dat het fertiliteitstraject nu nóg langer gaat duren.

Aflevering 7. Open zijn over het fertiliteitstraject

Vertel jij je vrienden, familie en collega’s over het fertiliteitstraject waarin je zit? ‘Je hebt zo’n groot verlangen, dat blij zijn voor een ander soms best ingewikkeld is. Open zijn over je eigen situatie, helpt dan wel’, vertelt Fleur.

Aflevering 6 deel 2. Impact fertiliteitsbehandeling op je relatie (#2)

Hoe ga je samen om met alle verdriet en teleurstellingen? ‘Ondanks dat je partner er voor je is, kun je je eenzaam voelen in het traject’, vertelt Ilona. ‘Het zou daarom mooi zijn als je als stel daar standaard begeleiding bij krijgt. Je hebt namelijk geen idee waar je aan begint.’

Aflevering 6 deel 1. Impact fertiliteitsbehandeling op je relatie (#1)

Fleur was blij dat ze kon starten met een IUI traject waardoor seks geen ‘verplichting’ meer was.’ Mette en haar vriend hebben dat anders ervaren. ‘Als het moest, maakten we er iets gezelligs van.’

Aflevering 5. De wachtweken

‘Het zien van een negatieve test is echt een klap in je gezicht. Dat maakt je verdrietig en teleurgesteld. Het mentale effect van die test wordt echt onderschat.’

Aflevering 4. De punctie

De eicelpunctie wordt door elke patiënte op haar eigen manier beleeft. ‘Ik had mij na, alle horrorverhalen op internet, op het ergste voorbereid maar achteraf viel het gelukkig mee’, aldus Joëlle. Else en Sem hebben helaas een andere ervaring met de eicelpunctie.

Aflevering 3. Hormonen

Sem was blij dat de hormonen uit haar lichaam waren. ‘Ik was duidelijk mezelf niet in die periode.’ Else maakte zich zorgen over de hormoonbehandeling maar heeft eigenlijk nergens last van gehad.

Aflevering 2. Spuit in je buik

Ondanks dat de magie van de zwangerschap eraf gaat, was Joëlle superblij dat ze kon beginnen aan de vruchtbaarheidsbehandeling. ‘Het was fijn dat we eindelijk stappen konden gaan maken. Maar aan het prikken van de hormonen kon ik niet wennen.’

Aflevering 1. Eerste onderzoek gynaecoloog

De eerste gesprekken bij de gynaecoloog waren voor Else erg emotioneel. ‘Maar ik voelde me wel gehoord. Ze nemen je helemaal mee in het traject en er is veel aandacht voor de emotionele kant van het proces.’

Meer podcastseries.   

Wil je meer horen over de ervaringen van andere mensen met een kinderwens? Luister dan hier naar nog meer podcasts.   

Of ben je benieuwd welke informatie en adviezen Nederlandse fertiliteitsartsen en gynaecologen met jou willen delen? Luister dan naar onze medische podcastserie.   

Meer infotainment.

Bekijk hier onze leerzame animaties en andere media.