Zwanger worden, het blijft een wonder van de natuur. Wanneer je een kinderwens hebt, wil je de kans op zwangerschap natuurlijk zo groot mogelijk maken. Dit doe je onder meer door gezond te leven en op de juiste momenten seks te hebben. Ben jij al even bezig en begin je aan jezelf te twijfelen? Niet doen. Soms duurt het iets langer voordat je zwanger bent. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die jou hierbij kunnen ondersteunen. We hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet. 

 Zwanger worden: it takes two to tango

De mannelijke en vrouwelijke geslachtorganen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Voor een succesvolle bevruchting moet een eicel van de vrouw en een zaadcel van de man elkaar op het juiste moment ontmoeten. Daarbij moet de baarmoeder ook voorbereid zijn op de komst van een bevruchte eicel, zodat deze zich goed kan innestelen en groeien. Dit wonderlijke en complexe proces wordt aangestuurd door verschillende ‘geslachtshormonen’ die allemaal hun eigen rol spelen.

Hoe groot is de kans om zwanger te worden?

In de 6 dagen voor je eisprong heb je het meeste kans om zwanger te worden. In de laatste twee dagen tot aan jouw eisprong is de kans op bevruchtging het grootst. Wil je zwanger worden, zorg dan dat je voor en tijdens je eisprong een paar keer seks hebt. De eisprong (of ovulatie) duurt 1 tot 2 dagen en vindt plaats rond de 14e dag van de menstruatiecyclus. Dus ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt.

Helaas kan niemand je precies zeggen hoeveel kans je hebt om zwanger te worden. Met deze tool op de website van het Nederlandse Huisartsen Genootschap kun je wel een schatting maken van jouw kans.

Ook kun je natuurlijk zelf actie ondernemen om jouw kansen te vergroten! Zorg onder andere voor een gezonde leefstijl, met gezonde voeding en voldoende beweging. Roken en drinken verminderen de vruchtbaarheid, dus beperk dit zoveel mogelijk. Ook voor de man geldt dat een gezonde leefstijl de kans om zwanger te worden vergroot. Zorg dat je op de hoogte bent van wat je vruchtbare dagen zijn, zodat je weet wanneer je het beste seks kan hebben.

Hoelang duurt het om zwanger te worden?

Van alle vrouwen met een kinderwens is 70% binnen zes maanden zwanger en 80% binnen een jaar*. Na twee jaar is gemiddeld 90% van de vrouwen op natuurlijke wijze zwanger geworden. Vrouwen die al een kind hebben, zijn sneller zwanger dan vrouwen die voor hun eerste kind gaan. Helaas lukt het niet alle vrouwen om zwanger te worden binnen twee jaar. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft moeite met zwanger worden én hebben hier hulp bij nodig.

Bij vrouwen onder de 30 jaar is ongeveer 25-30% al binnen drie maanden zwanger. Naar mate je ouder wordt neemt de kwaliteit en het aantal eitjes bij de vrouw af. Dit verkleint de kans op zwangerschap en daarmee duur het vaak ook langer om zwanger te worden. Er zijn diverse hulpmiddelen die een zwangerschap kunnen bevorderen. Ben je na een jaar niet zwanger, vraag dan de huisarts om hulp.

* Bron: thuisarts.nl

Tot welke leeftijd kan je zwanger worden?

Er is geen ‘vaste leeftijd’ tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden loopt al jaren op. Waar vrouwen in 1970 gemiddeld op hun 24e een eerste kind kregen, is dat inmiddels gestegen naar 29 jaar*.

Steeds vaker kiezen vrouwen ervoor om kinderen te nemen na hun 35e, bijvoorbeeld vanwege hun carrière. Wel geldt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Boven de 35 jaar neemt de kans op zwangerschap namelijk met de helft af. Doordat we tegenwoordig veel behandelopties hebben, kunnen steeds meer vrouwen (ook op latere leeftijd) zwanger worden.

* Bron: cbs