Gebruik jij medicijnen en wil je graag zwanger worden? Overleg dan altijd even met je arts, verpleegkundige of apotheker.

Medicijnen kunnen namelijk (behoorlijk veel) invloed hebben op de kans om zwanger te worden. Het is dan ook verstandig voor zowel mannen als vrouwen om in ieder geval niet op eigen houtje medicijnen te gebruiken als je zwanger wil worden of dat al bent. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat jij of je partner minder vruchtbaar zijn. Soms zijn medicijnen zo schadelijk dat je niet eens zwanger mag worden zolang je ermee wordt behandeld. Of je mag niet zwanger worden of een kind verwekken tot een aantal maanden nadat je ermee bent gestopt. Ook als je al zwanger bent en je geneesmiddelen gebruikt, overleg dit altijd met je arts. Ze kunnen schadelijk zijn voor jou én je baby. 

Van sommige medicijnen weet men niet eens precies wat het effect is.

Er zijn ook nog medicijnen die je op zich wél kunt gebruiken als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Het kan dan wel zo zijn dat je een andere dosis krijgt. Je arts, apotheker en verloskundige weten er meer van. Vertel hen dan ook altijd welke medicijnen je gebruikt en waarvoor. Zij kunnen je het juiste advies geven.

Met medicijnen worden trouwens niet alleen de medicijnen bedoeld die je van een arts voorgeschreven krijgt. Het gaat ook om allerlei middelen die je zelf bij de drogist of supermarkt kunt kopen. Pijnstillers bijvoorbeeld, of middelen tegen diarree, wratten maar ook kruidengeneesmiddelen en zelfs homeopathische middelen omdat deze soms alcohol bevatten. Vergeet deze niet ook te noemen als je over medicijnen praat met je arts, apotheker of verloskundige.