Zijn jullie inmiddels al een tijdje bezig om zwanger te worden maar lukt het niet?  Realiseer je dan dat een zwangerschap een ingewikkeld proces is. Bovendien hebben sommige stellen nu eenmaal meer tijd nodig dan anderen. Maar blijf niet te lang aanmodderen. Zijn jullie al een jaar bezig met proberen of maak je je zorgen, maak dan een afspraak bij de huisarts.

Ongewenste kinderloosheid

Veel mensen willen kinderen, maar helaas lukt dat niet iedereen zomaar. Mochten jullie problemen ondervinden, dan betekent dat gelukkig niet dat er meteen iets aan de hand is. Een zwangerschap kan snel gaan, maar als je pech hebt kan het ook erg lang duren.

De kans op een zwangerschap verschilt per stel. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben. De vruchtbaarheid van de man en de vrouw zijn het belangrijkste uiteraard. Ongeveer 1 op de 6 stellen krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Meestal spreekt men van een vruchtbaarheidsprobleem als een stel na 1 jaar proberen niet spontaan zwanger wordt.

Verminderde vruchtbaarheid, een fenomeen dat 1 op de 6 koppels treft

Vruchtbaarheidsproblemen

Om zwanger te worden, moet een eicel bevrucht worden door een zaadcel. Hier kan bij de man, bij de vrouw of bij beiden iets misgaan. Dit kan zorgen voor een kleinere kans op een zwangerschap. De oorzaak bij vruchtbaarheidsproblemen ligt in een derde van de gevallen bij de vrouw en in een derde bij de man. Voor het overige deel ligt de oorzaak bij beide.

De redenen voor een verminderde vruchtbaarheid zijn divers. Zo kunnen er problemen zijn met het sperma, hormonale problemen met de eisprong of een belemmering van de eileiders. Ook leeftijd en leefstijl kunnen effect hebben op de vruchtbaarheid. Lees hieronder alles over de mogelijke oorzaken.

Bezoek aan de huisarts

Zijn jullie ondertussen al meer dan een jaar bezig? Of ben je ouder dan 35 en zwanger worden lukt niet? Dan is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. Kom samen met je partner, zodat jullie samen kunnen overleggen wat het beste voor jullie is. De huisarts kan je vragen stellen over hoelang jullie bezig zijn om zwanger te raken, over de regelmaat van jouw cyclus en hoe vaak jullie seks hebben en of deze plaatsvindt in de meest vruchtbare periode.

Daarnaast kan de huisarts vragen naar eventuele eerdere zwangerschappen, gebruik van geneesmiddelen en leefstijlfactoren zoals gewicht, roken en stress op je werk. Ook komen eventuele SOA’s ter sprake.

In veel gevallen kiest de huisarts ervoor om jullie meteen door te verwijzen naar de gynaecoloog voor nader onderzoek.

Let op: om de zorg voor beide partners vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekering, moeten beide partners (inclusief geboortedatum) vermeld worden in de verwijzing van de huisarts.

Onderzoeken en behandelen

Om vast te stellen of er sprake is van vruchtbaarheidsproblemen zal de gynaecoloog of fertiliteitsarts enkele onderzoeken doen. Met een oriënterend fertiliteitsonderzoek wordt geprobeerd eventuele stoornissen die een zwangerschap kunnen verhinderen op te sporen. Daarnaast worden ook bloedtesten afgenomen en kiest de arts soms voor een echografie.

Zodra duidelijk is of er vruchtbaarheidsproblemen zijn en wat hiervan de oorzaak is, wordt er een behandeltraject voorgesteld door de arts. Het behandeltraject varieert per stel en is mede afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Zo kan er sprake zijn van een aandoening waardoor zwanger worden niet lukt. Ook kan er een donor nodig zijn, zoals bij lesbische stellen het geval is. Je kan vervolgens zelf kiezen in welk centrum jullie behandeld willen worden.

Omgaan met emoties
Als je graag een kindje wilt en zwanger worden niet lukt of als je in een medisch traject zit, dan kunnen dat emotionele periodes zijn. Lees hier hoe je hiermee om kunt gaan.