Jullie willen graag een kindje. Dan wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk zwanger zijn. Sommige stellen hoeven bij wijze van spreken maar naar elkaar te kijken en zijn zwanger. Anderen zijn jaren bezig en raken niet zwanger. Dat is van tevoren helaas niet te voorspellen. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten, hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet.

Zwanger worden – 6 tips

  • Ken je vruchtbare dagen

Zorg dat je weet wat jouw vruchtbare dagen zijn. De dagen vlak voor tot en met de dag na je eisprong ben je namelijk het meest vruchtbaar. Dán kun je het beste seks hebben. Zorg er dus voor dat je weet hoe jouw menstruatiecyclus loopt. Er zijn verschillende apps die jou hierbij kunnen helpen, zoals de ‘Mijn Kalender-app’. Zoek in de app-store op ‘Menstruatie Kalender’ om alle apps te bekijken.

Suzanne (52): ‘Wij waren al even bezig en vanwege mijn leeftijd (destijds 34) stuurde de huisarts ons al snel door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Samen met de arts bekeken we mijn cyclus en vruchtbare dagen. Ik bleek toch een verkeerde inschatting van mijn vruchtbare dagen te maken. Apps waren er toen nog niet helaas. Na dit bezoek wist ik mijn vruchtbare dagen en was ik binnen no-time zwanger!’

  • Vrij regelmatig

Houd er rekening mee dat je tijdens je vruchtbare dagen regelmatig seks hebt. Dit hoeft niet elke dag. Vrij om de dag of om de twee dagen, zodat er voldoende sperma is.  

  • Neem de tijd

Neem samen de tijd om de opwinding op te voeren en vergeet dus het voorspel niet. Een vochtige vagina is niet alleen prettiger bij het vrijen, het zorgt er ook voor dat het zaad gemakkelijker de baarmoeder kan bereiken.

  • Have fun

Maak van de vrij-momenten geen ‘moetjes’ en probeer het voor jullie allebei leuk te houden. Vooral door  te genieten is de kans dat jij klaarkomt groter. Een orgasme is geen must om zwanger te worden, maar wel zo leuk.

  • Kies een ontspannen positie

Seks moet vooral fijn zijn en ontspanning bieden. Er is geen bewijs dat bepaalde seksstandjes een grotere kans op zwangerschap bieden dan andere. Bovenop zitten of staand vrijen verlagen de kans dus ook niet. Soms wordt gedacht dat bovenop zitten of staand vrijen de kans verkleinen omdat er meer sperma uit de vagina stroomt. Dit is niet waar. Per zaadlozing komen een paar honderd miljoen zaadcellen vrij, meer dan genoeg om zwanger te worden. Houd het dus vooral ontspannend en wring je niet in allerlei vreemde posities.

  • Pas je leefstijl aan

Wanneer we het over leefstijl hebben, dan bedoelen we gezonde voeding, voldoende beweging en niet roken of drinken. Een gezond gewicht is erg belangrijk. Mensen met een BMI boven de 30 hebben minder kans op zwangerschap. Dat geldt ook voor stellen die roken en drinken. Het is dan ook aan te raden voor zowel de man als vrouw om te stoppen met roken en drinken wanneer je probeert zwanger te worden.

Meer tips om zwanger te worden

Vrij jij al maanden of misschien zelfs al een jaar op de juiste dagen en ben je nog niet zwanger? Soms is een vrijpartij alleen niet genoeg om zwanger te raken. Misschien spelen andere factoren een rol. Maak een afspraak bij de huisarts om jouw situatie te bespreken. Lees hier wat je tijdens je bezoek aan de huisarts kan verwachten.