Als je graag een kindje wilt en het lukt niet direct, dan kan dat emotioneel zwaar zijn. Je vriendin raakt spontaan zwanger van haar tweede kindje, je collega gaat met zwangerschapsverlof en overal zie je alleen maar kinderwagens en advertenties voor babykleertjes voorbijkomen.

Bekijk de animatie over emoties (in je relatie)

Hoe ga je om met alle emoties die voortkomen uit een onvervulde kinderwens?

Een kinderwenstraject is voor velen een emotionele rollercoaster. Het ene moment staar je naar een negatieve test of ben je toch weer ongesteld. Het andere moment zijn daar je vruchtbare dagen en mag je met je partner weer proberen zwanger te raken.

Vervolgens volgen de twee eindeloze, onzekere weken waarin je hoopt dat je zwanger bent. Vaak zijn vrouwen deze twee weken extra bezig met hun lichaam en bij elke steekje of kriebeltje denken ze: ben ik zwanger? Als dan blijkt dat je niet zwanger bent, is dat verdrietig en frustrerend. Toch begin je dan hoopvol samen weer aan een nieuwe cyclus.

Herkenbaar? Dan weet je ook dat wanneer je hier middenin zit, je ook snel het overzicht kunt verliezen en door alle emoties uitgeput kunt raken. Om je energieniveau op peil te houden, is het belangrijk om regelmatig een evaluatiemomentje te plannen met je partner. Spreek naar elkaar uit hoe het met je gaat. Wat jullie zwaar vinden aan het traject en wat van je van elkaar nodig hebt

Praten met anderen helpt

Het mentale stuk is heel belangrijk tijdens het kinderwenstraject. Als je namelijk al langere tijd bezig bent, kan je het vertrouwen verliezen in je droom, maar ook in jezelf. Vaak geven vrouwen zichzelf de schuld dat het nog niet is gelukt, maar is dat wel eerlijk? Hierover praten met andere vrouwen helpt vaak. Dan weet je dat je niet de enige bent met deze gevoelens.

In Facebookgroepen of online fora kun je lotgenoten ontmoeten. Suggesties voor deze (besloten) Facebookgroepen vind je onderaan deze pagina.

Opschrijven wat je meemaakt en hoe je je voelt, helpt ook om met je emoties om te gaan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de FertiPlanner. Dit is een dagboek waarin je jouw mentale gesteldheid kan bijhouden. Daarnaast staan er opdrachten en adviezen in over de 14 belangrijkste onderwerpen waar stellen in het kinderwenstraject tegenaan lopen.

Podcast Joëlle, Sem en Else praten over de periode ná de terugplaatsing van het embryo, de wachtweken, de officiële testdag en de emoties die daarbij komen kijken. ‘Ik vond het wachten op geschikte embryo’s zó spannend dat ik niet meer kon eten’, vertelt Else in deze podcast.

Zorg voor voldoende ontspanning

Omdat mentale gezondheid belangrijk is, is het ook goed om regelmatig te ontspannen. Dit kun je doen door te sporten, door yoga oefeningen te doen of te mediteren. Maar maak ook vooral plezier. Plan regelmatig leuke activiteiten of uitjes zodat je uit de sleur van de emotionele rollercoaster komt.

Daarnaast is het belangrijk om vooraf aan het kinderwenstraject duidelijk te maken voor jezelf en jouw eventuele partner wat jullie doelen/dromen zijn naast het kinderwenstraject. Als je dit namelijk niet doet, is de verleiding groot om je 100 procent te focussen op het kinderwenstraject. Het is fijn om tijdens het traject ook met andere doelen en wensen bezig te zijn. Het leven gaat door. Geniet ervan. Ook als je een sterke kinderwens hebt en zwanger probeert te worden.

Heb je een partner? Beleef het samen!

Niet alleen jij zit in een kinderwenstraject, maar ook jouw partner. Alleen ervaren jullie stress en onzekerheid waarschijnlijk allebei op een andere manier en ga je er ook verschillend mee om. Het is belangrijk dat jullie elkaar respecteren in de manier waarop jullie met de stress omgaan

Als jij wilt praten, maar je partner niet. Blijf dan niet doorpraten, maar geef je partner de ruimte. Er bestaat geen juiste manier om met stress om te gaan. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

Je wilt natuurlijk wel dat áls je zwanger bent, je partner er ook nog steeds is. Communicatie blijft daarom heel belangrijk. Als je daarmee stopt, raken jullie elkaar kwijt. Bespreek dus regelmatig met elkaar wat jullie behoeftes zijn en hoe je die van elkaar kunt vervullen. Blijf als koppel goed naar elkaar luisteren, dan wordt jullie relatie alleen maar beter.

Overigens kunnen ook familieleden of vriendinnen een rol spelen in het vervullen van jouw behoeftes. Wil jij je verhaal kwijt? Bel een vriendin, je zus, moeder of tante.

Jij hebt de regie

Al voelt het tijdens de behandeling misschien niet altijd zo, maar jij hebt altijd de regie. Ondanks dat je vaak op afspraken moet komen, hormonen moet spuiten en jouw leven bepaald wordt door jouw cyclus, ligt de regie toch in jouw handen.

Je leven bestaat namelijk uit meer dan het kinderwenstraject. Daarnaast bepalen jullie natuurlijk zelf of en wanneer jullie een pauze willen, wanneer jullie een gesprek met de arts willen en tot hoever jullie willen gaan. Neem daar een actieve houding in en bepaal zelf jouw plan.

Houd de seks leuk

Als de kinderwens groot is en het lukt niet, neemt de druk op het vrijen toe. Seks is dan eerder een strategische handeling (een ‘moetje’) dan dat je er plezier aan beleeft. Je kan het zelfs als een opgave gaan zien. Dat is niet zo vreemd.

Medische procedures en seks-volgens-schema zijn weinig bevorderlijk voor genot, plezier en spontaniteit. Toch is een gezond seksleven een belangrijk onderdeel in jullie relatie. Zorg daarom dat de seks leuk blijft.

Spreek bijvoorbeeld met elkaar af om tijdens je onvruchtbare periode vooral ook ‘voor je plezier’ te vrijen. Mocht je dat stadium inmiddels al gepasseerd zijn en het dus niet meer leuk is, blijf dan wel investeren in elkaar. Ga je partner niet zien als alleen diegene die je helpt met het bereiken van je doel, maar blijf elkaar zien als liefdespartners. Ga met elkaar op date, doe je best voor elkaar en doe leuke dingen met elkaar.

Ga je het wel of niet vertellen in jouw naaste omgeving?

Of je het wilt vertellen aan de mensen om je heen, is natuurlijk helemaal aan jou. Omdat het een kwetsbaar onderwerp is, is het best spannend om dit aan andere mensen te vertellen.

Toch is het fijn als een aantal mensen om je heen wel weten wat er aan de hand is. Je kunt dan je verhaal bij hen kwijt en zij kunnen extra lief voor je zijn, zeker als het even tegenzit. Bepaal hierin voor jezelf wat goed voelt. 

Houd er rekening mee dat sommige mensen het lastig vinden hierop te reageren en botte opmerkingen kunnen maken, zoals; ‘dan neem je toch een hond’ of ‘als je het loslaat word je vast zwanger’. Trek je dit niet te veel aan, ze bedoelen het goed.

Bespreek het met jouw werkgever

Een fertiliteitstraject neemt veel tijd in beslag en kost veel energie. Afspraken met de arts zijn vaak onder werktijd. Het is daarom verstandig dit met jouw werkgever te bespreken. Voorkom stress en bespreek jouw situatie met je leidinggevende. Jouw werkgever is wettelijk verplicht om jou de ruimte te geven om je medische afspraken te kunnen nakomen in dit traject. Dit staat beschreven in de Wet: kort verzuimverlof. Veel vrouwen voelen zich schuldig ten opzichte van hun collega’s of baas dat ze er regelmatig even tussenuit moeten, maar weet dat je hier zelf niet voor gekozen hebt. Het liefst wil je natuurlijk zwanger worden zonder het medische traject.

Zorg goed voor jezelf

Wanneer het langer duurt om zwanger te worden, kan het zijn dat je toch een beetje teleurgesteld raakt in je eigen lichaam. Maar zo zwart/wit is het natuurlijk niet. Blijf daarom goed voor jezelf zorgen. Eet gezond, beweeg genoeg, zorg voor ontspanning en verwen jezelf af en toe met iets nieuws.

Het is natuurlijk mooi dat er verschillende mogelijkheden zijn om een verminderde vruchtbaarheid te behandelen. Maar dit betekent ook dat zoiets intiems als ‘zwanger worden’ een medische benadering krijgt. Jullie moeten je overgeven aan soms vervelende of pijnlijke onderzoeken die bovendien veel tijd kosten. De verwachtingen zijn ook nog eens hooggespannen in deze beladen tijd. Bovendien kunnen de medicijnen die nodig zijn voor bepaalde behandelingen voor extra stemmingswisselingen zorgen. Blijf goed met je eventuele partner en anderen communiceren zodat je kunt ingrijpen als het niet lekker gaat.

Vraag om emotionele steun

Mochten jullie er toch samen niet meer uitkomen, ga dan opzoek naar professionele hulp. In het behandelcentrum kun je vragen naar de mogelijkheden. Anders kun je ook opzoek gaan naar een psycholoog of coach bij jou in de buurt. Op de website van Freya vind je een lijst van coaches, die gespecialiseerd zijn op het gebied van fertiliteit.

Vraag niet alles aan dokter Google

Het internet is een heel fijn medium omdat je daar veel informatie kan vinden en in contact kan komen met lotgenoten. Alleen is niet alles wat op het internet staat waar. Daarnaast kun je jezelf ook helemaal gek lopen maken door telkens opzoek te gaan naar antwoorden op vragen. ‘Wijst mijn buikpijn op innesteling of niet? Waarom word ik niet zwanger? Hoe kan ik alsnog mijn kansen vergroten, naast het medische traject?’ Door deze informatie op te zoeken, denk je dat je regie hebt op het traject, maar dit is eigenlijk schijnregie. Want je loopt jezelf helemaal gek te maken en je wordt hier niet gelukkiger door en het verhoogt niet jouw zwangerschapskansen.

Daarnaast kun je contact leggen met lotgenoten. Voel voor jezelf of je hier iets aan hebt. Sommige vrouwen worden juist ook onzeker of droevig door het horen van alle verhalen. Ook zijn niet alle groepen hetzelfde. De ene groep richt zich meer op verhalen delen en de andere groep meer op positieve mindset. Kijk wat bij jou past. Iedereen bewandelt zijn eigen traject.

Hieronder vind je verschillende Facebookgroepen en fora.

     Op de website van Freya vind je activiteiten voor mensen met een onvervulde kinderwens

Podcast Malou krijgt haar negende behandeling in de kliniek en ze merkt dat de impact van haar kinderwens op haar leven groter is dan ze had gedacht en had gehoopt. Ze gaat op bezoek bij haar vriendin Nanet en kleine Boaz. Het duurde zes jaar voordat die kleine man er eindelijk was. Malou en Nanet herkennen veel in elkaar. Want hoe ga je om met de karavaan aan kinderwagens die aan je voorbij trekt? En in hoeverre laat je een verwachte en gehoopte zwangerschap keuzes in je leven beïnvloeden?