Als je al wat langer bezig bent om zwanger te raken en het lukt niet, dan is een bezoek aan de huisarts een volgende stap. Ga ook naar de huisarts als je vragen hebt over je eisprong, je menstruatiecyclus of wanneer seks hebben niet goed lukt. Samen bekijk je dan wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld verder gaan met proberen, aanvullend onderzoek of een verwijzing naar een arts gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Kom altijd samen met je partner, zodat jullie samen kunnen beslissen over het vervolgtraject.
Welke vragen stelt de huisarts?
Om een goed advies te geven of jullie door te verwijzen naar een specialist, stelt de huisarts enkele vragen. Denk daarbij aan vragen als:
- Hoelang zijn jullie al bezig om zwanger te worden?
- Wat is de regelmaat van je menstruatiecyclus?
- Hoe vaak hebben jullie seks en gebeurt dit in de meest vruchtbare periode?
- Leef je gezond? Is er sprake van overgewicht, roken of stress op je werk?
- Ben je ooit eerder zwanger geweest?
- Maak je gebruik van medicatie?
- Heb je ooit een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) gehad?
Heb je chlamydia gehad?
Chlamydia kan leiden tot een ontsteking aan de eileiders, waardoor deze gaan dichtzitten. Dit kan zwanger worden moeilijker maken. Om te achterhalen of je ooit chlamydia hebt gehad, doet de arts een bloedtest. Heb je inderdaad chlamydia gehad, dan is de volgende stap meestal een baarmoederfoto. Uit dit onderzoek moet blijken of er verklevingen zijn. Met het inspuiten van een vloeistof kijkt men of de eileiders nog open zijn. Is dit niet het geval en zijn ze dicht, dan is spontaan zwanger worden erg lastig. In dat geval kan de arts een IVF-behandeling voorstellen.
Na chlamydia toch spontaan zwanger
Realiseer je dat de meeste vrouwen, ondanks een chlamydia-infectie, toch spontaan zwanger worden. Het is dus zeker niet zo dat een chlamydia-infectie altijd leidt tot onvruchtbaarheid. Het is een risicofactor, dat wel. Dus is het altijd goed om dit te laten onderzoeken mocht je niet binnen een jaar zwanger zijn.
In afwachting
Luister in deze podcast naar Natascha en Saskia die met elkaar in gesprek gaan over de wens om samen met je partner een baby te krijgen, om ouders te worden. Maar ook hoe ze de stap naar de huisarts en het ziekenhuis hebben ervaren en wat het voor hen betekende om hulp te accepteren.
Aanvullend lichamelijk onderzoek
De huisarts kan er ook voor kiezen nog ander aanvullend lichamelijk onderzoek en/of bloedtest te doen bij de vrouw en bij de man een zaadonderzoek.
Hoe groot is mijn kans van slagen?
Als er geen bijzonderheden zijn, dan maakt de (huis)arts een kansberekening. De leeftijd van de vrouw, hoe lang jullie al proberen en het totale percentage beweeglijke zaadcellen wordt hierin meegenomen. Op basis van de uitkomst, maakt de huisarts een schatting van de spontane zwangerschapskans.
Ligt de kans op een zwangerschap hoger dan 40%, dan adviseert de (huis)arts af te wachten en het nog even te blijven proberen. Ligt het percentage tussen de 30 en 40%, dan bepreken jullie samen een volgende stap. Ligt de kans lager dan 30% dan word je door de huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog. Ook als je al langer dan een jaar bezig bent zwanger te raken en/of je bent ouder dan 38 jaar, is de kans groot dat de huisarts je direct doorstuurt naar de gynaecoloog.
Wanneer naar de gynaecoloog?
In sommige gevallen besluit de huisarts je direct door te verwijzen naar een gynaecoloog. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer:
- Jullie al langer dan een jaar aan het proberen zijn.
- Je 38 jaar of ouder bent.
- De menstruatiecyclus onregelmatig is.
- Er sprake is van verminderde vruchtbaarheid.
- Je in het verleden ontstoken eileiders hebt gehad of een medisch ingreep.
Het kan onduidelijk blijven waarom je nog niet zwanger bent. Dit is bij veel vrouwen zo die bij de gynaecoloog komen.
Let op: om noodzakelijke zorg voor beide partners vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekering dienen beide partners (inclusief geboortedatum) vermeld te worden in de verwijzing van de huisarts.