Afhankelijk van de uitslagen van het vruchtbaarheidsonderzoek adviseert de arts een behandeling. Mogelijk komen jullie in aanmerking voor intra-uteriene inseminatie (IUI). IUI is een veelvoorkomende en relatief eenvoudige vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting in je eigen lichaam plaatsvindt.
Bekijk de animatie over IUI
Wat is IUI?
IUI staat voor Intra Uterine Inseminatie. Inseminatie betekent het inbrengen van sperma. Bij IUI brengt de arts het gewassen sperma van je partner met een klein slangetje door de baarmoederhals in je baarmoeder. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van de bevruchting.
Wanneer adviseert een arts IUI?
Je arts kan om de volgende redenen een IUI-behandeling adviseren:
- De kwaliteit van het zaad van de man minder goed is.
- Na het uitblijven van een zwangerschap zonder duidelijke oorzaak.
- Bij het uitblijven van een zwangerschap na een ovulatie-inductie.
Bekijk de animatie over de bewerking en onderzoek van het zaad
Hoe gaat IUI in zijn werk?
Afhankelijk van jullie medische achtergrond wordt een keuze gemaakt voor één van de volgende 3 IUI-behandelingen.
- IUI zonder ovariële stimulatie
IUI zonder ovariële-stimulatie wordt meestal gebruikt als de kwaliteit van het zaad van je partner minder goed is. De IUI behandeling wordt in je natuurlijke cyclus verricht. In de natuurlijk cyclus groeit er meestal 1 eicel. Je moet dan wel een regelmatige cyclus hebben en een goede eisprong. Voor een goede timing van de inseminatie moet je weten wanneer je eisprong is. De kans om zwanger te worden is namelijk het grootst rond de eisprong. Daarvoor zijn twee methoden:
- ovulatietest: in je urine zitten vlak voor de eisprong meer hormonen. Je kunt dus aan je urine zien of er een eisprong aan zit te komen;
- inwendige echo: met een echo bekijkt de arts of je eicel rijp genoeg is: hoe groter het eiblaasje, des te rijper je eicel. Als het blaasje groot genoeg is gebruik je een hCG-injectie. Hiermee wordt je eisprong opgewekt en kan de inseminatie goed worden getimed.
- IUI gecombineerd met milde ovariële stimulatie (MOH)
Als het niet duidelijk is waarom zwanger worden bij jullie niet goed lukt wordt de IUI-behandeling gecombineerd met milde ovariële stimulatie met medicijnen. De arts bepaalt of je in aanmerking komt voor hormooninjecties of tabletten. Deze medicijnen worden gebruikt om de groei van 1 tot 3 follikels te bevorderen Je komt regelmatig naar het ziekenhuis voor een echo om te bepalen of de follikels groot genoeg zijn om via de hCG-injectie een eisprong op te wekken. Doordat met deze behandeling de inseminatie getimed wordt, mogelijk meerdere follikels groeien tijdens de behandeling én het zaad voorbij de baarmoedermond in de baarmoeder wordt gebracht verhoogd deze behandeling jouw kansen om zwanger te worden aanzienlijk .
Wanneer er te veel follikels groeien wordt de IUI-behandeling gecanceld omdat je dan kans hebt op een meerlingzwangerschap wat risico’s met zich meebrengt. Bij IUI heb je 10% kans op een tweeling. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, start een arts altijd met een zo laag mogelijke dosis
Als er maar 1 follikel ontstaat, zal de inseminatie gewoon doorgaan. In dat geval zal de dosering tijdens een eventuele volgende behandeling verhoogd worden. Uw arts zal dit verder met u bespreken.
Indien er sprake is van een contra-indicatie voor een tweeling zwangerschap bijvoorbeeld een afwijkende baarmoeder of een eerdere vroeggeboorte zal de IUI behandeling zonder ovariële stimulatie plaatsvinden.
Voor beide behandelingen met medicijnen geldt dat de IUI meestal binnen 48 uur na de hCG-injectie zal plaatsvinden.
De medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Het verschilt per individu hoeveel last je hiervan zal hebben. Daarbij is de dosering van de medicijnen bij een IUI behandeling laag.
Eisprong opwekken met tabletten
De behandeling bestaat uit het innemen van tabletten met het medicijn letrozol (Femara®) of clomifeen (Clomid®). De tabletten dienen 5 dagen lang te worden ingenomen, gerekend vanaf de 3de dag van de menstruatie. Deze middelen vangen de remmende werking van oestradiol op de hypofyse weg, waardoor de hypofyse gestimuleerd wordt om meer FSH (follikel stimulerend hormoon) te maken en de menstruele cyclus opnieuw op te starten. Bijwerkingen die onder andere kunnen voorkomen zijn opvliegers, gevoelige borsten, buikpijn, opgeblazen gevoel, drukpijn, misselijkheid, braken, hevig en/of onregelmatig vaginaal bloedverlies.
Eisprong opwekken met injecties
Soms is het nodig om de eierstokken te stimuleren door het toedienen van injecties die de zogenaamde gonadotrofines (FSH, LH en hCG) bevatten. De gonadotrofines kun je zelf thuis onderhuids inspuiten. Uiteraard krijg je daarover uitleg van de verpleegkundige en vaak heeft de fabrikant op zijn website ook instructievideo’s zodat je thuis nog eens rustig kan kijken hoe je jezelf injecteert. Bijwerkingen die onder andere kunnen voorkomen zijn: opgezette buik, buikpijn, misselijkheid, braken, hoofdpijn en diarree.
Wil je meer weten over de gonadotrofines? Lees dan hier verder.
- IUI gecombineerd met ovulatie-inductie (OI)
Indien de kwaliteit van het zaad van de man minder goed is én de vrouw geen (regelmatige) eisprong heeft kan de arts adviseren om een IUI-behandeling te combineren met OI.
Deze IUI-behandeling wordt met tabletten of injecties gecombineerd net zoals bij IUI gecombineerd met milde ovariële stimulatie (zie IUI-behandeling 2). Het verschil is gelegen in het aantal eicellen dat met de hyperstimulatie getracht wordt te verkrijgen.
Deze IUI-behandeling is gericht op het verkrijgen van 1 eicel en wordt in principe afgebroken wanneer er meer dan 1 eiblaasje ontstaat. Tijdens een eventuele volgende behandeling zal de hormoondosering dan verlaagd worden.
Wil je meer weten over OI? Lees dan hier verder.
Kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID)
Kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) is een IUI-behandeling met donorzaad. KID zal in eerste instantie uitgevoerd worden zonder hormonen. Indien na een paar cycli geen zwangerschap is ontstaan, zal de IUI behandeling gecombineerd worden met milde ovariële stimulatie
Malou ondergaat eerste IUI-pogingen
Wat doe je als single dertiger met een kinderwens? Hoe weet je of je écht een kind wil, of dat je gewoon aan een plaatje probeert te voldoen? Malou praat in deze podcast met Sarah en Christiaan, die bewust geen kinderen hebben. Volgens schrijver Liesbeth Smit is de maatschappij nog enorm gericht op de vrouw als moeder, terwijl 1 op de 5 vrouwen geen kinderen krijgt. Malou ondergaat de eerste pogingen om zwanger te worden van een donor.
Malou ondergaat eerste IUI-pogingen
Wat doe je als single dertiger met een kinderwens? Hoe weet je of je écht een kind wil, of dat je gewoon aan een plaatje probeert te voldoen? Malou praat in deze podcast met Sarah en Christiaan, die bewust geen kinderen hebben. Volgens schrijver Liesbeth Smit is de maatschappij nog enorm gericht op de vrouw als moeder, terwijl 1 op de 5 vrouwen geen kinderen krijgt. Malou ondergaat de eerste pogingen om zwanger te worden van een donor.
Wat zijn de kenmerken van IUI?
- fysiek minder belastend dan IVF/ICSI;
- kan vaker en sneller herhaald worden dan IVF/ICSI;
- goedkoper dan IVF/ICSI;
- valt onder de basis ziektekostenverzekering;
- tijdens de IUI-behandeling mag u gemeenschap hebben met uw partner;
- het risico op meerlingenzwangerschap bij gebruik van gonadotrofines en tabletten (als er teveel eicellen zijn gerijpt dan krijg je het advies om alleen met voorbehoedsmiddelen te vrijen in die maand, zodat er geen meerlingzwangerschap ontstaat);
- één eileider moet open zijn.
Wordt mijn IUI-behandeling vergoed?
IUI is een behandeling die vergoed wordt in de basis ziektekostenverzekering. Standaard biedt het ziekenhuis u 6 IUI-behandelingen aan. Deze behandelingen kunt u achter elkaar doen, maar je kan ook tussentijds pauzes nemen. Dat bepaal je helemaal zelf.