Om zwanger te worden zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken. We zetten er een aantal voor je op een rijtje. Welke past het best bij jou?
- De Menstruatie Kalender apps
Met een menstruatie-kalender app kun je jouw menstruatiecyclus volgen. Op basis van de ingevulde gegevens voorspelt de app wanneer je ongesteld wordt en jouw ovulatie-datum. Er zijn veel verschillende apps beschikbaar, sommige zijn gratis en andere betaald. Bij de één krijg je alleen een menstruatie- en vruchtbaarheidskalender, bij de ander kun je bijvoorbeeld ook je gewicht, je voeding en een dagboek bijhouden. Online is genoeg te vinden over de verschillende apps.
- De Vruchtbaarheidscalculator
Met een vruchtbaarheidscalculator* kun je jouw vruchtbare periode berekenen. Als vrouw ben je maar een paar dagen per maand vruchtbaar en dan is de kans op een zwangerschap natuurlijk het grootst. Weet je hoelang jouw cyclus duurt? Vul dan de eerste dag van je menstruatie en het aantal dagen van je cyclus in. En voilà, de calculator maakt een schatting van je vruchtbare dagen voor de komende en volgende maanden. Ook je ovulatiedatum en de datum waarop je een betrouwbare zwangerschapstest zou kunnen doen, worden gegeven. De uitgerekende datum van de geboorte bij een zwangerschap krijg je ook, maar dan moet natuurlijk wel direct álles meezitten.
*Bedenk dat niet elk hulpmiddel voor jouw situatie geschikt is. Bespreek daarom eerst met je (huis)arts of een specifiek hulpmiddel zinvol kan zijn of juist niet.
- De cup
Inmiddels is er ook een zogenaamde ‘conceptie cup’. Deze cup, gemaakt van zacht, flexibel materiaal breng je in de vagina na de zaadlozing. Hiermee worden de zaadcellen naar de baarmoedermond (de opening van de baarmoeder) geduwd. Of hiermee de kans op een zwangerschap wordt vergroot, is onduidelijk. Bespreek met je arts of dit in jouw situatie een zinvol hulpmiddel kan zijn of juist niet.
- De ovulatie- of eisprongtest
Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Een ovulatietest is een simpel urinetestje waarmee je kunt bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Is de test positief? Dan zijn jouw twee meest vruchtbare dagen aangebroken. Je koopt deze test online of bij de drogist en kunt hem zelf thuis doen.
Ongeveer twee dagen vóór je eisprong maakt je lichaam grote hoeveelheden LH (luteïniserend hormoon) aan. Dit LH zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en springt. Met een ovulatietest meet je het LH-gehalte in je urine. Op het moment dat je LH-gehalte piekt, ben je het meest vruchtbaar.
Welke hormonen heb je nodig om zwanger te worden?
LH en FSH regelen de aanmaak van oestrogeen en progesteron in de eierstokken. Maar dat niet alleen. Het FSH-hormoon zorgt ook voor de groei van eiblaasjes (follikels) en de LH-piek zet rond de veertiende dag je eisprong in gang. Deze hormonen bereiden het slijmvlies van je baarmoeder voor op de innesteling van een bevruchte eicel.
HCG is een lichaamseigen hormoon dat diverse rollen vervult bij de vrouwelijke voortplanting. Het wordt continue in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd door de hypofyse. Tijdens de menstruatiecyclus zorgt het net als LH voor de rijping van de eiblaasjes en de eisprong. Daarnaast stimuleert het de eierstokken tot de aanmaak van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en zorgt het dat de baarmoederwand gereed is voor de innesteling van een bevruchte eicel.
- De sperma thuistest
Wist je dat maar liefst 20% van de mannen een te lage zaadkwaliteit heeft? Als gevolg van dit soort mannelijke vruchtbaarheidsproblemen lukt het in 40% van de gevallen niet om zwanger te raken. Commercieel verkrijgbare thuistesten zeggen de kwaliteit van het sperma te kunnen vaststellen. De spermaonderzoeken in het ziekenhuis zijn betrouwbaarder. Ga daarom niet op eigen initiatief met de thuistesten aan de slag maar bespreek dit met je arts
- De thermometer
Met een thermometer is vast te stellen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Dit vertelt je dus niet wanneer je seks moet hebben, maar geeft wél inzicht in je cyclus. Tijdens de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur gemiddeld met zo’n 0,2 tot 0,5 graden. Deze stijging is ten opzichte van je basale (laagste) lichaamstemperatuur. Je lichaamstemperatuur is op zijn laagste punt als je net uit bed komt. Meet daarom elke ochtend jouw temperatuur en doe dit enkele weken achter elkaar. Zo kom je erachter wanneer jouw vruchtbare dagen zijn.
Mag ik een glijmiddel en vaginale douches gebruiken?
Glijmiddelen kunnen een zaaddodend effect hebben en kun je daarom beter niet gebruiken. Opwinding bij de vrouw is het meest natuurlijke glijmiddel en het bevordert tevens de bewegelijkheid en levensduur van zaadcellen. Gebruik géén vaginale douches na de seks. Deze verkleinen eveneens de kans op een zwangerschap.