Voor een gezonde geest en een gezond lichaam is gezond en gevarieerd eten natuurlijk altijd de beste keus, maar als je zwanger wilt worden al helemaal.
Om je kans op een spontane en gezonde zwangerschap te verhogen, zorg je ervoor dat je gezond en gevarieerd eet. Vanaf het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent, worden de organen van je kindje namelijk al aangelegd. De bouwstoffen hiervoor komen uit jouw voeding. Daarom is ook tijdens je zwangerschap en in de periode erna gezonde voeding belangrijk.
Hoe krijg ik genoeg voedingsstoffen binnen?
- Drink voldoende
Drink iedere dag 1,5 – 2 liter. Bij voorkeur water en thee. Drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeïne per dag.
- Varieer met voeding
Variatie in je voeding is belangrijk. Wissel af tussen verschillende groenten en fruit. Tussen vlees, vis en vleesvervangers. En ook tussen graanproducten zoals brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta, bulgur en couscous. Het beste is om volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst te nemen. Daar zitten meer vezels in die goed zijn voor je lichaam. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.
Cafeïne en zwanger worden
Als je graag zwanger wilt worden is het goed om niet al te veel koffie te drinken maar het wat rustig aan te doen met cafeïne. Dat betekent niet dat je helemaal niet meer kunt genieten van een kopje koffie (of thee)! Het is wel verstandig om erop te letten dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt.
Drink niet meer dan één cafeïnehoudende drank per dag. Je weet immers niet precies wanneer je zwanger wordt.
Met energiedrankjes is het iets meer oppassen geblazen: daar zit soms heel veel cafeïne in zodat je niet precies kunt ‘meten’ hoeveel je ervan binnenkrijgt. Ook kunnen er andere stofjes in zitten die niet zo goed zijn voor je. Die kun je dus beter laten staan.
Cafeïne als je al zwanger bent
Als je al zwanger bent moet je ook het gebruik van cafeïne beperken. Mocht je echt niet zonder kunnen, drink dan maximaal 1 kop koffie per dag of probeer cafeïnevrije koffie. Drink zeker geen energiedrankjes. En wees ook voorzichtig met zwarte thee, cola en chocolademelk, deze bevatten namelijk ongeveer de helft cafeïne in vergelijking met koffie.
Alcohol en zwanger worden
Alcohol kan je vruchtbaarheid verlagen waardoor zwanger worden moeilijker is. Eén glas alcohol per dag is al genoeg om je vruchtbaarheid te verminderen. Dat geldt ook voor mannen! Bij hen speelt ook nog mee dat ze erectieproblemen kunnen krijgen als ze meer dan 20 glazen alcohol per week drinken. Alcohol drinken (door vrouwen en mannen!) voor de zwangerschap geeft ook meer kans op een miskraam. Het beste is dus: allebei niet drinken. Omdat vrouwen vaak niet meteen weten dat ze zwanger zijn, is het verstandig om daar rekening mee te houden. Drink bijvoorbeeld niets meer in de twee weken voordat je ongesteld zou moeten worden. Dan kun je voorkomen dat je helemaal aan het begin van je zwangerschap toch alcohol binnen hebt gekregen.
Alcohol als je al zwanger bent
Alcohol is ongezond voor baby’s omdat het hun ontwikkeling verstoort. Ze groeien er minder goed door waardoor ze kleiner en lichter dan normaal zijn. Of ze worden te vroeggeboren. Ook kan alcohol de hersenen (of andere organen) van je baby beschadigen. Kinderen van moeders die regelmatig alcohol hebben gedronken tijdens de zwangerschap kunnen het Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) hebben. Zij kunnen dan allerlei afwijkingen hebben en (licht) gehandicapt zijn. Het beste is dus: niet drinken.
Tabaksrook bevat allerlei stofjes die niet goed voor jou en je baby zijn. De bekendste is nicotine. Via de longen komt dit in je bloed terecht en in dat van je baby.
Roken en zwanger worden
Als je rookt, kun je minder vruchtbaar zijn waardoor zwanger worden moeilijker is. Dat geldt ook voor mannen! Daarnaast kunnen mannen erectieproblemen krijgen waardoor zwanger worden ook lastiger wordt. Vrouwen die roken lopen meer kans op een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat betekent dat de bevruchte eicel niet in de baarmoeder nestelt – waar deze hoort – maar erbuiten. Dat eindigt in een miskraam en kan ook voor de moeder gevaarlijk zijn.
Roken als je al zwanger bent
Roken als je zwanger bent kan allerlei problemen geven bij je baby, zoals te vroeggeboren worden, te licht zijn, een minder goede ontwikkeling van organen en aangeboren afwijkingen. Ook verhoogt roken het risico dat je baby doodgeboren wordt of overlijdt aan wiegendood (dat heet zo, als een kindje jonger dan 1 jaar plotseling doodgaat).
Bij jou als moeder kan roken ervoor zorgen dat de placenta te vroeg loslaat zodat je baby geen voeding en zuurstof meer krijgt, dat de placenta niet goed ligt (voor de uitgang van de baarmoeder waardoor je meer kans op een keizersnee hebt) en dat de vliezen te vroeg breken (voor de 37ste week van de zwangerschap) waardoor je baby meer kans op infecties loopt en te vroeg geboren kan worden. Het beste is dus: niet roken.