Als de afspraak is gemaakt, gaan jullie samen naar het ziekenhuis of de kliniek voor het intakegesprek. Na de kennismaking met de arts of verpleegkundige krijgen jullie informatie over de procedure.
De invulling van de intake kan per behandelcentrum verschillen. Tijdens dit eerste gesprek wordt er samen met jullie een uitgebreide vragenlijst ingevuld. Indien nodig wordt eventueel nog lichamelijk onderzoek gedaan. Het is overigens ook mogelijk dat de vragenlijst van tevoren wordt thuisgestuurd. Dan kunnen jullie deze samen rustig doorlezen en grotendeels invullen.
Marian (34): ‘Het eerste gesprek met de gynaecoloog vond ik heel eng. Ik was eigenlijk niet voorbereid op zoveel vragen. Het enige wat je wilt weten, is hoe het verder gaat en je denkt er gewoon niet over na dat ook jij informatie aan de arts moet geven. Daar was ik niet goed op voorbereid.’
Vragen die jullie kunnen krijgen
De vragenlijst die de arts met jullie doorloopt, bevat veel vragen. Deze vragen kunnen helpen bij het opsporen van de oorzaak van het uitblijven van de zwangerschap. Zowel voor de man als voor de vrouw is er een uitgebreide lijst. Daarmee krijgt de arts een zo compleet mogelijk beeld van jullie achtergronden. Er is geen standaard vragenlijst, deze verschilt per ziekenhuis maar de belangrijkste vragen gaan over de medische achtergrond van jullie beiden.
De volgende vragen kan je verwachten:
- Heb je een chronische ziekte?
- Komt kinderloosheid binnen de familie voor?
- Op welke leeftijd ging je moeder in de overgang?
- Heb je last van allergieën?
- Rook of drink je?
- Heb je (geslachts)ziektes gehad?
Op basis van jullie antwoorden en de onderzoeksresultaten van jou en je partner, valt er meer te vertellen over jullie vruchtbaarheid. De arts maakt een inschatting of jullie voldoende kans hebben om spontaan zwanger te worden. Is dit niet het geval, dan komen jullie waarschijnlijk in aanmerking voor een fertiliteitsbehandeling.
Welke vragen heb je zelf voor de arts of verpleegkundige?
Een bezoek aan de arts biedt jou en je partner de mogelijkheid om ook zelf vragen te stellen. Bedenk vooraf of er dingen zijn die je wil weten of die onduidelijk zijn. Schrijf deze voor jezelf op. Zo kan je tijdens het gesprek nagaan of al jouw vragen zijn beantwoord.
Zorgen en twijfels uiten
Niet alleen je slagingskans en medische vragen bespreek je met de arts. Ook persoonlijke, emotionele vragen kun je natuurlijk stellen. Ieder stel heeft zo zijn eigen zorgen en twijfels. De meesten vinden het delen van dit probleem met anderen toch wel het lastigst. Vragen die je hierover aan de arts kan stellen zijn bijvoorbeeld:
- Wanneer vertel ik het mijn omgeving?
- Hoe reageert mijn omgeving?
- Moet ik het op mijn werk vertellen?
Veel behandelcentra bieden psychosociale hulp. Een specialist helpt jullie bij de emoties en angsten die loskomen bij zo’n behandeltraject. Vraag aan de arts welke hulp er via het ziekenhuis of kliniek beschikbaar is.